Hoppa till sidans innehåll

Kanalsimmet, tävlingsinformation


 

Sammanfattning Kanalsimmet:

Löper dryga 900 m genom Strömsundskanalen.

Från starten vid järnvägsbron ned till målgången vid Tages bro.

Endast benspark är tillåten. Endast standardfenor får användas.

Tävlingsdräkt är valfri

Tävlingen:

De allra flesta Piteåbor har under någon Valborgsmässoafton sett ett antal dräktförsedda simmare komma genom kanalen.
Åskådare som kantar kanalen från starten, korvgrillning i Parken och en speaker som gastar nere vid Tages bro.

Vem är dessa simmare egentligen? Vad krävs för att få delta? Fryser dom inte när isblocken flyter fortfarande? Vart finns utrustningen att köpa/låna? m m.

Kanalsimmningen kan beskrivas:

Låt dig inte tro att du måste vara topptränad. Kan du jogga 3 km kan du simma Kanalsimmet.

Simningen tar 15 min för de bästa och ca 30-40 min för de som tar det lungt.

Är till för ALLA som är simkunniga. Vi har haft deltagare från 9 år upp till dryga 70.

För att få delta måste du anmäla dig. Detta görs hos tävlingsledningen. Vet du inte kontaktuppgifterna, ring Susanne på kansliet, 070-311 39 91

Fryser gör du inte! Det kan bli lite kalla kårar just när du hoppar i men åtminstone är vattnet lika varmt som ett Midsommardopp i Piteälven.
Isoleringen i dräkten och det du anstränger dig räcker mer än väl.

Utrustningen, som du endera kan köpa själv (ca 1 500—2 500 kr och räcker minst 10 år) eller så känner du säkert någon som dyker/har dykt. Det finns mer utrustning att låna bara man ringer runt lite grann. Du behöver ett cyklop och snorkel (som kan se ut hur som helst). En torr eller våtdräkt med huva, sockar/skor och handskar (huvudsaken att de är något så när rätt storlek). Till detta ett par fenor som passar när du har skon/sockan på dig

Var en timma för utsatt starttid på brandstationen så löser sig allt. Där blir det en genomgång, du får ett startnummer och tävlingsledningen ger lite tips & trix. Du har möjlighet att duscha efter.

En par saker till som är ”brahagrejor”. Silvertejp! Löser de allra flesta problemen och funkar ypperligt som tätning. En kompis som ger dig en hjälpande hand. En termos med varmvatten som du kan tömma innanför dräkten precis innan start (pinka funkar också bra). En positiv inställning gör allt mycket lättare.

Simningen, som alla klarar, är egentligen inget att säga om. Du flyter som en kork med hjälp av dräkten och tar dig fram med fenorna. Simma med lugna, jämna, raka bensparkar. Ta det lugnt för mjölksyran och då tar du dig garanterat i mål

Efter målgång är det prisutdelning. ALLA simmar i samma klass och ALLA får medalj. 

Sen finns det olika kategorier att vinna. Elit, dam, ungdom m m det lär du bli varse om på tävlingsdagen. Framförallt ska du tävla mot dig själv, placering är sekundärt!

 

Uppdaterad: 03 FEB 2014 10:09 Skribent: Lars Wikström

Postadress:
Piteå SDK - Sportdykning
Solandergatan 11
94134 Piteå

Kontakt:
Tel: 0703113991
E-post: This is a mailto link

Se all info